Begeleiding van migrantenvrouwen die geweld ontvluchten en in precaire omstandigheden leven.

Het Woman’Dō Centrum is gespecialiseerd in de ondersteuning van migrantenvrouwen en meisjes, die zijn gevlucht uit hun land van herkomst als gevolg van geweld.

De aangeboden posttraumatische begeleiding houdt rekening met deze verschillende dimensies, via een specifieke en geïntegreerde, lichaamsgerichte en transculturele benadering, met bijzondere aandacht voor het affectieve, seksuele en reproductieve leven.

Geweld en posttraumatische gevolgen.

Meestal maakt dit geweld deel uit van een context van gender gerelateerd geweld. Velen van hen zijn het slachtoffer geweest van genitale verminking, gedwongen/verplichte huwelijken, oorlogsgeweld of politie/politieke repressie, in het kader waarvan zij vaak te maken hebben gehad met gender gerelateerd geweld, waaronder fysiek, psychologisch en seksueel geweld, dat voor hen grote traumatische schokken heeft veroorzaakt.

Deze vrouwen en meisjes zijn getekend door het geweld dat zij hebben ondergaan.

Wanneer zij naar ons worden doorverwezen, vertonen zij symptomen die deel uitmaken van een posttraumatisch stresssyndroom, dat ernstig en reeds chronisch kan zijn, met name extreme waakzaamheid, grote slaap- en stemmingsstoornissen, dissociaties, invasieve herbeleving van traumatische gebeurtenissen, desinvestering, verlies en moeite om toegang te krijgen tot hun gewaarwordingen en emoties.